Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Ηλεκτρονικός Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών "Δημήτρης ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ"

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΡΛΙΓΓΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΡΛΙΓΓΗΣ
Έφεδρος Αξιωματικός-Ιατρός-Πατριώτης
Προάγγελος του Ασφαλιστικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας
Ο Χαράλαμπος Πορλίγγης καταγόταν από την Πορταριά του Βόλου. Ως 'Eφεδρος Αξιωματικός πολέμησε στη μάχη του Λαχανά και όταν ο ελληνικός Στρατός έφτασε στην περιοχή του Ροδολίβους συνδέθηκε με τους κατοίκους, οι οποίοι του ζήτησαν να μείνει και να εργασθεί στο Ροδολίβος.
 
 

 

Η άσχημη οικονομική κατάσταση των παραγωγών που αναγκάζονταν να πωλούν πρόωρα τον καπνό σε χαμηλές τιμές, κάτω από την πίεση των καπνεμπόρων, προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους, οδήγησε τον Χαράλαμπο Πορλίγγη στην ιδέα της ίδρυσης του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδολίβους ιδρύθηκε το 1919. Στην ίδρυση του πρωτοστάτησε ο γιατρός Χαράλαμπος Πορλίγγης που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στο παγκάρι της Εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών. Κινούμενος στην κατεύθυνση αυτή κατάφερε να επισυνάψει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα
 και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει οικονομικά τους καπνοπαραγωγούς και να θέσει τα θεμέλια για την ίδρυση της Οργάνωσης (σ' αυτό βοήθησε η φιλία του με το συμμαθητή του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και Πρωθυπουργό Κορυζή, βλ. http://efedros.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4787.html)
 
 
Σχολή εφέδρων Αξιωματικών απ' όπου αποφοίτησαν ο πρωθυπουργός Αλεξανδρος Κορυζής και ο φίλος του Χαράλαμπος Πορλίγγης πριν προωθηθουν στο μετωπο των Βαλκανικών πολέμων.
 
 
Σύμφωνα με τα πρακτικά το 1929 ο Συνεταιρισμός αριθμούσε 529 μέλη, το 1952 842 μέλη, το 1972 550 μέλη και σήμερα 270 μέλη.
 
Το πείραμα  όχι μόνο πήγε καλά αλλά  έφτασε μεχρι και να προικοδοτεί τα κορίτσια και λιγο αργοτερα να δημιουργήσει και αυτοδιαχειριζόμενο Υγειονομικο Σταθμό, με ετήσια συνδρομή η οποία εξασφαλιζε υγειονομικη καλυψη για τον συμβαλόμενο. Στην ουσία προκειται για τον προάγγελο του ασφαλιστικού συστήματος δημόσιας υγείας και ακολούθησε την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού με την έμπνευση του ιατρού Πορλίγγη και την οικονομική αρωγή του πατριώτη τραπεζίτη Αλέξανδρου Κορυζή, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ιδρυτή της Αγροτικής Τράπεζας και μετέπειτα πρωθυπουργού.
 
 
 
Ο πρωτοπόρος Χαράλαμπος Πορλίγγης (στο μεσον της πανω σειρας) με τους γιατρούς που στελέχωσαν τον υγειονομικο συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρων, πρωτοποριακόν για την εποχή του. Στην ουσία προκειται για τον προαγγελο του ασφαλιστικου συστηματος δημοσιας υγείας και ακολουθησε την ιδρυση του Αγροτικου Συνεταιρισμού με την εμπνευση του ιατρου Πορλίγγη και την οικονομικη αρωγη του πατριώτη τραπεζίτη Αλέξανδρου Κορυζή, διοικητη τη Εθνικης Τραπεζας της Ελλαδας, ιδρυτη της Αγροτικης Τραπεζας και μετέπειτα πρωθυπουργού.
 
 
Ειδική Αναφορά
 
Αργότερα, φοβουμενος νέα Βουλγαρικη Κατοχή εφυγε από την Μακεδονια για να επιστρεψει στο χωριό του τη Πορταριά Μαγνησίας. Εκει ως Χριστιανός παρείχε τις υπηρεσίες του προς όλους, ακόμα και εκεινους που κατα την Κατοχή δεν ειχαν να πληρώσουν, συχνα δε εβαζε και απο την τσεπη του για τα φαρμακα των ασθενών του. Πιστος στο Χριστό (διετέλεσε και πρώτος ψάλτης στον νεοδόμητο Αγιο Σώστη της Λ.Συγγρού όταν σπουδαζε στην Αθήνα) αλλα και στον όρκο του Ιππποκρατη και τα διδάγματα της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ανυστερόβουλα παρειχε μυστικά ιατρική περίθαλψη και σε προσωπα τα οποία για την εξουσια ήταν κοκκινο πανί.
 
Ευεργετηθείς από αυτόν γειτονας του, ως κουκουλοφόρος κατέδωσε τον ίδιο και τον εφηβο γιό του, Γιαννη, στους Γερμανους. Φυλακίστηκαν στη Κίτρινη Αποθηκη του Βόλου μαζί με άλλους πατριώτες και παρα τις προσπάθειες του οικείου Μητροπολίτη Ιωακείμ δεν γλύτωσε την εκτέλεση δι απαγχονισμού με άλλους σαράντα, στο Δασόλοφο Φαρσαλων (Ορμαν Μαγούλα).

 
Οικογενειακή φωτογραφία των Χαράλαμπου και Αργύρη Πορλίγγη στην Ελληνική Θεσσαλονίκη, με συγγενείς τους από το Πήλιο που είχαν εγκατασταθεί εκεί όταν ήταν ακόμα Οθωμανική.
 
 
 
 
Οι Αργύρης και Χαραλαμπος Πορλίγγης φωτογραφίζονται στην Ελληνική πλέον Θεσσαλονίκη.